![]() |
John Logie Baird |
"TV RESOLUTIE"
Op 2 oktober 1924 produceerde de Schot John Logie Baird het eerste televisiebeeld aller tijden. Hij nam een gezicht op met een soort camera en zette het signaal om in elektrische signalen.
Op 2 oktober 1924 produceerde de Schot John Logie Baird het eerste televisiebeeld aller tijden. Hij nam een gezicht op met een soort camera en zette het signaal om in elektrische signalen.
Vervolgens zond hij deze een paar meter door de lucht en ving ze toen weer op. Hij zette deze signalen op een scherm, terug in een herkenbaar beeld van een gezicht. Langzamerhand werd de techniek van de televisie steeds beter.
Eerste uitzending
Op 2 oktober 1951 vond de eerste officiële Nederlandse televisie uitzending plaats. De televisie werd wel het "venster op de wereld" genoemd. Men dacht dat de televisie de wereld een beetje beter zou maken.Het bracht de wereld in ieder geval wel dichterbij. Toen het begon was er maar één zender waar iedereen naar keek. Nu is het aanbod aan zenders en programma's zó groot, dat een televisieprogramma niet zo vaak meer het gesprek van de dag is.
De elektronische televisie
Hoewel de ontdekkingen van Nipkov, Rosing,
Baird en anderen buitengewoon waren wordt weinig van hun technologie gebruikt
in de moderne televisie. Tegen 1934, waren alle elektromechanische
televisiesystemen verouderd. Reeds in 1908 had de Brit A.A. Campbell Swinton
het concept beschreven van een elektronische televisiesysteem die gebruikt
maakt van de kathodestraalbuis, uitgevonden door Karl Ferdinand Braun. Hij
stelde voor een elektronenstraal in zowel de camera als de ontvanger te
gebruiken. Zijn systeem werd nooit opgebouwd.
Een volledig elektronisch systeem werd eerst getoond door Philo Taylor Farnsworth in d herfst van 1927. Farnsworth, een Mormoonse landbouwjongen van Rigby Idaho, maakte zijn eerste systeem op een leeftijd van 14 jaar. Hij besprak het idee met zijn leraar, die geen redenen kon bedenken waarom het systeem niet zou werken (Farnsworth zou later deze leraar crediteren, Justin Tolman, als het verstrekken van zeer belangrijk inzicht in zijn uitvinding).
Hij bleef het idee aan de Brigham Young Academy (nu Brigham Young Universiteit) nastreven. Op de leeftijd van 21 jaar, toonde hij een werkend systeem aan zijn eigen laboratorium in San Francisco. Zijn doorbraak bevrijdde televisie van haar afhankelijkheid van draaiende schijven en andere mechanische delen. Alle moderne televisies van de beeldbuis zijn direct afgeleid van zijn ontwerp.
De Rus Vladimir Zworykin wordt soms aangehaald als vader van elektronische televisie wegens zijn uitvinding van de iconoscoop in 1923 en zijn uitvinding van kinescope in 1929; zijn ontwerp was één van de eerste om een televisie systeem met alle eigenschappen van moderne beeldbuizen. Over de controverse wie het eerst (Farnsworth of Zworykin) de moderne televisie uitgevonden heeft wordt tot op de dag van vandaag nog gedebatteerd.
Invloed van de televisie
Uit de kijkcijfers blijkt het: dat we allemaal vaak naar de televisie kijken en
luisteren. We doen soms ook na wat we op televisie zien. Televisie kan ons doen
en laten beïnvloeden. Bovendien: als er ergens op de wereld iets belangrijks
gebeurt, dan kunnen we dat meteen op televisie zien. We kunnen een oorlog, een
nieuwe president in Amerika,… meteen te weten komen. En de televisie bepaalt ook nog de inrichting van ons huis. Veel huiskamers in Nederland zijn namelijk zó ingericht dat waar je ook zit, je goed naar de tv kunt kijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten